Kodály Zoltán: Horatii Carmen II. 10
 
előadó: Debreceni Kodály Kórus
előadásmód: énekkar
leírás: (1934)
Horatius ódájának Kodály által felhasznált dallama 18. század végi magyar diákdal. A szaffói strófában írott hat versszakból az első három került Kodály kórusművébe. A feldolgozásra a római költő születésének 2000. évfordulójára, illetve a diákkórusok 1935. évi találkozója adott alkalmat.
album: Hungaroton Classic: Kodály Zoltán: Vegyeskari Művek (1903-1936)
kiadó:Hungaroton
kiadás éve: 2005
gyárt. szám: HCD 32364
az albumról: Előadók:
Debreceni Kodály Kórus
Krasnyánszky Tünde - szoprán (2, 12)
Vezényel: Erdei Péter

Kodály Zoltán diákkorától írt énekkarra, de elsődlegesen kórus-szerzővé a Psalmus Hungaricus sikere után, az 1920-as évek közepétől vált. Hanglemezünk a Kodály vegyeskari művek összkiadásának első darabja, mely egy apró alkalmi kompozíció mellőzésével, jó három évtized a capella műveit tartalmazza. Kodály Zoltánné szívessége folytán a felvételhez figyelembe vehettük a kéziratokban és nyomtatott kottákban található hiteles szerzői javításokat.

A Debreceni Kodály Kórus 1955-ben alakult. Névadója művei mellett mindig feladatának tartotta a 20. századi, illetve a kortárs kóruszene mintaszerű bemutatását. Több mint száz mű első bemutatója fűződik a kórus nevéhez. Hangversenyei során a világ 40 országában járt.

Erdei Péter a Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetője. A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója (1973-2003), a Kecskeméti Pedagógus Énekkar karnagya, a Magyar Rádió Énekkar vendégkarnagya, a World Youth Choir 2000 karnagya, a Capital University Díszdoktora (USA).
Fontosabb kitüntetései: Liszt Ferenc-díj, Katona József-díj, Trefort Ágoston-díj, Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje.

A felvétel 2004. június 21-24-én és szeptember 12-13-án, a debreceni Déri Múzeumban készült.