Magyar Citerás Antológia III.
 
előadó: válogatás
szerkesztő: Balogh Sándor és Bolya Mátyás
kiadó:Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve: 2007
gyártási szám: FL 0006
könyvtári jelzet: MMH_2040
az albumról: A Magyar Citerás Antológia harmadik részének megjelenését is – a korábbiakhoz hasonlóan – intenzív kutatómunka előzte meg. A több száz felvétel első és újbóli meghallgatását követő válogatás során az eddigiekhez hasonló irányelveket követtünk: előtérbe helyeztük a tiszta, érthető játékot, a különleges játéktechnikát, figyelemreméltó díszítésmódot, a régi stílus jegyeit, kiemeltük a szép előadású parlando-rubato dallamokat. A válogatás sok régebbi típusú, úgynevezett diatonikus citerán megszólaló felvételt is tartalmaz.

Eredeti célkitűzéseink mit sem változtak, továbbra is fontosnak tartjuk, hogy az antológia harmadik lemeze hangzó mellékletként illeszkedjen az Új citeraiskola tankönyveihez, szolgáljon tananyagként az alapfokú zene- és művészeti iskolai képzésben, valamint a közép- és felsőfokú oktatásban egyaránt, és a teljes Kárpát-medencét felölelő, eredeti citeramuzsikát tartalmazó válogatást adjon közre.

Az MTA ZTI Népzenei Archívumának anyaga ismét kifogyhatatlan „kincsestárnak” bizonyult, kutatásaink során sok, eddig még nem publikált értékes felvétel került elő. Ez egészült ki magángyűjtemények felvételeivel. A gyűjtők között találjuk többek között Dincsér Oszkár, Kallós Zoltán, Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Tari Lujza, Juhász Zoltán és dr. Várnai Ferenc nevét is. A lemezen – immár hagyományosan – több különlegesség is helyet kapott: ilyen a Pátria lemezsorozat 1939-ben készült szentesi citerás felvételei vagy a moldvai Zsitár Márton dallamai.

Az antológia harmadik része a következő tájak és helységek, muzsikusok zenéjét öleli fel: Alföld / Bács-Kiskun megye • Tiszaújfalu – Papp Rókus, Jász-Nagykun-Szolnok megye • Kisújszállás – Tuka Zsigmond, Csongrád megye • Hódmezővásárhely – Cuci József, Szentes – Maszlag Józsefné Mecs Balogh Mária, Sándorfalva – Budai Sándor, Észak-Magyarország / Borsod-Abaúj-Zemplén megye • Emőd – Czakó József, Mező Józsefné Bozsik Margit, Megyaszó – Orosz László, Felföld / Gömör és Kis-Hont megye • Várhosszúrét – Ulmann Gábor, Erdély / Csík megye • Gyimesfelsőlok-Ugrapataka – Bilibók Béla, Moldva / Bákó megye • Kákova (Forrófalva) – Zsitár Márton, Dél-Dunántúl / Baranya megye • Szentlőrinc – Takács Józsefné Tatár Kiss Erzsébet, Zala megye • Zalavég – Badacsonyi Lajos, Somogy megye • Hedrehely – Balatinc István, Csurgó – Vass Sándor, Kadarkút – Orbán István.

Tapasztalataink szerint a citera népszerűsége változatlan, több ezren, talán tízezren is citeráznak Magyarországon. Bár nem mindenki követi a hagyományos játékmódokat, a „régi öregek” tudásának ismerete megkerülhetetlen. Ezt a gondolatot igazolja vissza számunkra a sorozat első két részének kedvező fogadtatása.

Bízunk abban, hogy lemezünkkel olyan citerás válogatást tárunk az érdeklődők elé, amely alkalmas arra, hogy újra és újra felkeltse a citerások érdeklődését a hagyományos citerakultúra értékei iránt.

Bolya Mátyás

 
felvételek:
Ha felmegyek a bugaci halomra
Lóra, csikós, lóra
Nem idevaló születésű vagyok én
Én Istenem, minek is teremtettél
Sírt az anyám, mikor én megszülettem
Szép a gyöngyvirág egy csokorba
Nem messze van a Széll Kálmán tanyája
De szeretnék hajnalcsillag lenni
Fújja a szél a kaszárnya tetejét
Áristomba de kemények az ágyek
Azt hittem, hogy nem kellek katonának
Elveszett a lovam
Hej, halászok, halászok
Kék ibolya, ha leszakajtanálak
Kertünk alatt aratják a zabot
Szánom-bánom, amit cselekedtem
Kocsmárosné, szép csárdásné, de ugat a kutyája
A csincsesi magas torony
Édesanyám sok szép szava
Két szem szilva, két szem szilva
Sej, nem őröl a keresztesi gőzmalom
Eger felől, tyuhaj, Eger felől feketedik egy felhő
Nincs is annál betyárosabb élet
Búza, búza, de szép tábla búza
Száraz kútgém, üres vályú
Mély a Tiszának a széla
Házunk elejibe áll egy rezgő nyárfa
Borzovai verbunk
Istenem, országom
Nem loptam én életembe
Lassú magyaros - Tisza partján lovagolni nem merek
Lassú magyaros - Erdély be vagyon kerítve
Lassú magyaros - Istenem, istenem
Szerba sztudencilor
Baraboj (kecskés)
Bulgáros
Hojna
Alunyelu
Az eke a földet nem magának szántja
Szentlőrincem kiöntött a kanális
Szereti a tik a meggyet
Sárgadinnye, görögdinnye
Rézgombos a, rézgombos a ködmön ujja
Sobri Jóska híressége
Az oláhok, az oláhok facipőbe járnak
A bolhási kertek alatt, Kata
Kanásztánc
Cserebogár, ne csípd meg a cseresznyét
Arra alá a Baranya szélen
Friss csárdás
Üröm, üröm, fehér üröm
Hüccs ki disznó a berekből
Hajcsai rózsa, cidrus menta
Szürke szamár szomorkodik
Kanásztánc
Hej, Dunáról fúj a szél