Ha felmegyek a bugaci halomra
gyűjtés
 
előadó: Papp Rókus
előadásmód: citera
etnikum: magyar
település:Tiszaújfalu
vármegye:Pest-Pilis-Solt-Kiskun
tájegység:Kiskunság
nagytáj:Alföld
gyűjtő: Sárosi Bálint
felvétel időpontja: 1966
album: Magyar Citerás Antológia III.
szerkesztő: Balogh Sándor és Bolya Mátyás
kiadó:Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve: 2007
gyárt. szám: FL 0006
az albumról: A Magyar Citerás Antológia harmadik részének megjelenését is – a korábbiakhoz hasonlóan – intenzív kutatómunka előzte meg. A több száz felvétel első és újbóli meghallgatását követő válogatás során az eddigiekhez hasonló irányelveket követtünk: előtérbe helyeztük a tiszta, érthető játékot, a különleges játéktechnikát, figyelemreméltó díszítésmódot, a régi stílus jegyeit, kiemeltük a szép előadású parlando-rubato dallamokat. A válogatás sok régebbi típusú, úgynevezett diatonikus citerán megszólaló felvételt is tartalmaz.

Eredeti célkitűzéseink mit sem változtak, továbbra is fontosnak tartjuk, hogy az antológia harmadik lemeze hangzó mellékletként illeszkedjen az Új citeraiskola tankönyveihez, szolgáljon tananyagként az alapfokú zene- és művészeti iskolai képzésben, valamint a közép- és felsőfokú oktatásban egyaránt, és a teljes Kárpát-medencét felölelő, eredeti citeramuzsikát tartalmazó válogatást adjon közre.

Az MTA ZTI Népzenei Archívumának anyaga ismét kifogyhatatlan „kincsestárnak” bizonyult, kutatásaink során sok, eddig még nem publikált értékes felvétel került elő. Ez egészült ki magángyűjtemények felvételeivel. A gyűjtők között találjuk többek között Dincsér Oszkár, Kallós Zoltán, Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Tari Lujza, Juhász Zoltán és dr. Várnai Ferenc nevét is. A lemezen – immár hagyományosan – több különlegesség is helyet kapott: ilyen a Pátria lemezsorozat 1939-ben készült szentesi citerás felvételei vagy a moldvai Zsitár Márton dallamai.

Az antológia harmadik része a következő tájak és helységek, muzsikusok zenéjét öleli fel: Alföld / Bács-Kiskun megye • Tiszaújfalu – Papp Rókus, Jász-Nagykun-Szolnok megye • Kisújszállás – Tuka Zsigmond, Csongrád megye • Hódmezővásárhely – Cuci József, Szentes – Maszlag Józsefné Mecs Balogh Mária, Sándorfalva – Budai Sándor, Észak-Magyarország / Borsod-Abaúj-Zemplén megye • Emőd – Czakó József, Mező Józsefné Bozsik Margit, Megyaszó – Orosz László, Felföld / Gömör és Kis-Hont megye • Várhosszúrét – Ulmann Gábor, Erdély / Csík megye • Gyimesfelsőlok-Ugrapataka – Bilibók Béla, Moldva / Bákó megye • Kákova (Forrófalva) – Zsitár Márton, Dél-Dunántúl / Baranya megye • Szentlőrinc – Takács Józsefné Tatár Kiss Erzsébet, Zala megye • Zalavég – Badacsonyi Lajos, Somogy megye • Hedrehely – Balatinc István, Csurgó – Vass Sándor, Kadarkút – Orbán István.

Tapasztalataink szerint a citera népszerűsége változatlan, több ezren, talán tízezren is citeráznak Magyarországon. Bár nem mindenki követi a hagyományos játékmódokat, a „régi öregek” tudásának ismerete megkerülhetetlen. Ezt a gondolatot igazolja vissza számunkra a sorozat első két részének kedvező fogadtatása.

Bízunk abban, hogy lemezünkkel olyan citerás válogatást tárunk az érdeklődők elé, amely alkalmas arra, hogy újra és újra felkeltse a citerások érdeklődését a hagyományos citerakultúra értékei iránt.

Bolya Mátyás